Hverdagen som renovatør

Hverdagen som renovatør

I dag er Torgeir Stensrud som kjøreleder hos Glåmdal interkommunale renovasjonsselskap (GiR) og holder orden på alle bedriftens renovatører. Han har selv 17 års erfaring som renovatør og kjenner godt til alle de daglige utfordringene arbeidet fører med seg.

 

Renovatørene han leder hos GiR kjører daglige, faste ruter og tømmer alle beholderne som tømmes skal. Arbeidet er viktig, men nesten usynlig for folk flest. På tross av at samfunnet ikke kunne klart seg foruten, er det lett å glemme at dette arbeidet faktisk utføres uke etter uke, år etter år, i sol som i regn, sommer som vinter.

Vi har spurt Stensrud hvordan arbeidshverdagen er og avdekket noen av utfordringene renovatører står overfor i det daglige.

Overfylte beholdere

En stor utfordring renovatørene møter i sitt daglige arbeid, er overfylte beholdere og søppel som er sortert for dårlig. Dette skaper ekstra arbeid som er svært tidkrevende og fører til forsinkelser for renovatørene. – Renovatøren må fullføre ruta si, uansett hvor lang tid det tar, konstaterer Stensrud. Han legger imidlertid til at folk flest har blitt mye flinkere til å sortere avfallet sitt nå enn de var for 15 år siden.

Fast grunn under hjulene

Når renovatøren skal tømme en beholder, må den trilles bort til bilen. Dersom beholderen står på et fast underlag, blir denne jobben langt enklere for renovatøren. Problemene oppstår dersom beholderen står på en gressplen, i en grøft eller på et annet ujevnt underlag. Hvis det da i tillegg er snakk om et borettslag med fellesbeholdere på flere hundre kilo, blir denne jobben svært tung for én mann alene.

Mange tunge løft

Tunge beholdere er en av de store utfordringene renovatørene stadig støter borti. Dersom det er to renovatører på samme rute, blir det enklere å håndtere de aller tyngste beholderne, men renovatørene er ofte ute på oppdrag alene. Det gjør det nærmest umulig å manøvrere beholdere på flere hundre kilo. Dette gjelder særlig på tømmedag hver sjette uke. Denne dagen skal både restavfall og glasscontainere tømmes. Det betyr dobbelt så mange beholdere, dobbelt så mange løft og dobbelt så mye arbeid for renovatørene.

Vinteren byr på utfordringer

Med sine snødekte veier, høye brøytekanter og glatte føre, er vinteren den årstiden som byr på størst utfordringer for renovatørene i GiR. På dager hvor renovatøren tømmer opptil 600 beholdere, gjør dette arbeidsdagen ekstra krevende og vanskelig. Det dårlige føret gjør det også vanskelig for tømmebilen å komme frem til beholderen, ettersom det ikke alltid er slik at veien er tilpasset en stor bil på 25 tonn, og spesielt ikke på vinterføre.

En hjelpende hånd

Hvis du som leser dette ønsker å gjøre hverdagen til en renovatør enklere, er det et par små, enkle tiltak du gjerne må innlemme i hverdagen din. Det skal ikke så mye til for at renovatørene sparer tid, for at arbeidet sliter mindre på kroppen og for at renovatøren har det enda bedre på jobb.

Neste gang du vet at avfallet ditt skal tømmes, må du derfor gjerne tenke på om

  • beholderen står med håndtakene ut mot veien

  • beholderen står på fast grunn

  • store brøytekanter hindrer tilgang til beholderen

  • veien er bred nok til at tømmebilen kommer til

Som en oppsummering konkluderer Stensrud med at det hadde vært fint om folk i GiRs dekningsområde hadde villet bruke litt av sin fritid til å gjøre hverdagen mye bedre for renovatørene.

– Vi håper folk flest husker på at det er mennesker som driver med dette. Det å bære opptil 600 beholdere per dag sliter på knær, rygg og skuldre. Hvis mannen i gata kan hjelpe renovatørene ved å tilrettelegge noe, vil arbeidsdagen deres bli mye enklere, forteller Stensrud. – Vi ber bare om at folk er litt hensynsfulle. Små og enkle grep hjelper oss veldig mye.