Husk å sortere - også på hytta

Husk å sortere - også på hytta

Er du en av de heldige som har hytte eller fritidseiendom i Eidskog, Sør-Odal, Nord-Odal eller Kongsvinger, inngår du i GiRs hytterenovasjon. 

Torsdag 08/07/21

En undersøkelse utført i regi av Grønt Punkt i 2018 viste at mer enn én av tre nordmenn kastet alt avfall i samme pose når de var på hytta. Én av fem tok med avfallet hjem for kildesortering.

Hos oss skal det være enkelt å sortere på hytta

I GiRs dekningsområde har vi gjort det så enkelt som mulig for våre hytteabonnementer og satt ut både container til restavfall, papir og papp samt glass og emballasje, for å øke graden av sortering. Vi har plassert ut containere og beholdere på strategiske steder i området vårt, for at alle skal ha kort vei til å hive avfallet sitt.

Avfall kan bare gå til material- og energigjenvinning om det leveres inn sortert til oss. Får vi det inn kan gammelt avfall få nytt liv, og så mye som 99 % av avfallet vi tar imot kan bli til nye produkter eller brukes til å skape energi.

For deg som tilbringer mye tid på hytta

For deg som bruker veldig mye tid på hytta, kan du også tegne et ordinært husholdningsabonnement. Du kan velge mellom å ha egne beholdere eller dele med naboen.

Det er gratis å kvitte seg med avfall på våre stasjoner

Om du har vårrengjøring, pusser opp eller har bygget ny hytte er det naturlig nok store mengder avfall som må bort. Avfall som treverk, elektronisk avfall, farlig avfall, hageavfall, bygningsavfall, møbler og andre store gjenstander må leveres til gjenvinningsstasjonen.

Det er helt gratis å levere avfall hos oss, det eneste vi krever er at avfallet er sortert og at restavfall leveres i gjennomsiktige sekker.

Gjenvinningsstasjonene i Eidskog, Kongsvinger, Nord-Odal og Sør-Odal er åpne litt ulike dager, men de stenger klokken 19, slik at man rekker innom etter arbeidstid.

Unntatt Sør-Odal, er alle åpne fredager frem til 19:00, mellom 1. april til 1. oktober. På den måten kan du som bare besøker hytta i helgene også kan komme innom.

Her finner du åpningstider, adresse og telefonnummer til våre fire gjenvinningsstasjoner i området.

Lag et smart system for avfallet!

Mange har mindre plass og dårligere avfallsløsninger på hytta enn hjemme. Man kommer langt med noen pappesker, handlenett eller poser man sortere ulikt avfall i. Ved å sortere avfallet idet det oppstår, blir det enklere å kaste i riktig dunk når man reiser hjem fra hytta.

Husk å ikke hive melkekartong og annen emballasje som er belagt med plast i peisen. Det er skadelig for både mennesker og miljø, og lager giftig røyk. I tillegg øker faren for pipebrann.

Drikkekartongene kan du bruke som lodd i Returkartonglotteriet, også fra hytta. Skriv på navn og nummer og hiv i papp og papir dunken på renovasjonspunktet.

Fritak for hytte og fritidsrenovasjon

Det er lovpålagt for alle hytte- og fritidsboligeiere å være medlem i renovasjonsordningen. Unntaksvis kan noen få fritak. Da kreves det at hytta ikke er i en slik stand at den egner seg for bruk, og at den er tømt for innbo. Dette må kunne dokumenteres i søknaden. Les mer om hvordan du søker fritak her.