Hvordan begrense lukt fra avfallsbeholderen

Sommer og varme byr på ekstra utfordringer for avfallet. Nedbrytingsprosessen for matavfall går mye raskere i varmen - som fører til vond lukt og besøk av fluer og larver.

GIRs generelle råd for å begrense lukt fra beholderne

  • Matavfall lukter etter noen dager. Det beste er å ikke lage mer enn du spiser.
  • Om mulig, velg et skyggefullt sted når du plasserer beholderne.
  • Rekeskall kan godt fryses ned og legges ut kvelden før henting.
  • Pakk inn matavfallet i egne poser, gjerne to utenpå hverandre. Fiskeavfall kan pakkes inn i en avis før det legges i en pose.
  • Når det er som varmest, kan det være en idè å legge matavfallet i beholderen så nært opp til tømmedag som mulig.
  • Vask beholderne regelmessig. Det kan lukte sterkt om avfallet og sølet får ligge lenge. Bruk gjerne salmiakk i vaskevannet og spyl godt. Pass på at beholderen får tørke helt. Sett den gjerne opp ned og la den renne av seg før du tar den i bruk.
  • Etter at den har tørket kan du bruke vanlig husholdningseddik 7 % og avispapir eller tørkepapir. Krøll avispapiret/tørkepapiret sammen til en ball, hell litt eddik på den, og legg den ned i søppelposen. Eddik har en unik evne til å nøytralisere lukt. Det lukter eddik i starten, men snart gir dette seg, og søpla lukter - ingenting.
  • Tenk også på naboene - unngå å plassere beholderne rett ved naboens uteplass eller vindu.