O-house: Nytt hus av gjenvunnede materialer
Tirsdag 17/08/21
Kongsvingerregionen skal bli mer sirkulær, og har fått støtte fra statsforvalteren i Innlandet og fra Hedmark fylkeskommune til et kartleggingsprosjekt innen sirkulærøkonomi. Prosjektet skal bunne ut i flere ulike prosjekter, og ett av dem er O-house.
O-House, opprinnelig kalt Circle House, skal bygges med mest mulig ombruksmaterialer.
Oppsirkulering av materialer
Målsettingen er å upcycle, oppsirkulere på norsk, brukte materialer til nye oppgraderte materialer og konstruksjoner. Alternativet er at materialene ender opp som brensel, og dermed «downcycles» som betyr at materialet degraderes til noe med lavere kvalitet enn originalt.
GiRs daglige leder Trond Sørensen er ombruks- og resirkuleringsansvarlig i prosjektet.
- Opprinnelig var tanken at alt trevirke skulle hentes fra våre gjenvinningsstasjoner. Det gikk ikke lang tid før vi fant ut at trevirke bør hentes før det ankommer vårt system. Det blir møkkete, komprimert og egner seg ikke like godt lenger. Materialene kom derfor fra en 100 år gammel låve og et herredshus i stedet. Gulvet støpes med materialer fra gjenvunnet betong. Vi plukker likevel ut alt som kan brukes, jeg har en container stående utenfor her. Alt fra isolasjon til parkett og møbler som kan brukes i innredningen.
Prosjektet startet på tampen av 2019, og skal etter planen stå klart til sommeren 2021. Trond Sørensen har vært med fra start.
- Jeg svarte ja med en gang jeg ble spurt om å være med i styringsgruppa. Det er kjempeartig å være med på! Det tar tid og det er som byggmesteren sier “hadde vi kjøpt materialene ferdig tilskjært hadde vi vært ferdig for lengst”. Men dette er en pilot og et prøveprosjekt, og jeg er helt sikker på at vi skal klare å bygge et splitter nytt hus av gamle materialer, forteller Sørensen.
På Facebook-siden til prosjektet kan du se bilder og video av prosessen.
Bærekraft inn med teskje
Det er elever på bygg- og anleggsteknikklinja som står for byggingen.
- Elevene synes dette er ordentlig moro. Bærekraft, gjenbruk og ombruk er en del av læreplanen, men på denne måten får de det skikkelig inn med teskje, forteller Sørensen og legger til:
- Det er ikke bare elevene som lærer her, det er læring for absolutt alle parter.
O-house skal være en etablererbolig, en rimeligere bolig som har som formål å trekke kompetanse og arbeidskraft tilbake til Kongsvingerregionen. Målgruppa er unge voksne som ellers har utfordringer med å komme seg inn på boligmarkedet. Boligen skal også drives av miljøvennlig energi.
- Vi må selvsagt utstyre huset med miljøvennlig, utslippsfri energi. Vi er på jakt etter solceller og solfangere som varmer opp vannet. Vi er også i dialog med et firma for å få tak i gjenbrukte batterier for å lage energi, det kan vi blant annet gjøre med batterier fra elbiler.
Se video av prosessen frem til nå her.