Torsdag 08/09/22
Det gjenvinnes så mye som 12.000 tonn drikkekartong per år, og legger du disse etter hverandre kommer du tur/retur Lindesnes-Nordkapp 20 ganger. Returkartonglotteriet har eksistert siden 1997, og gjennom alle disse årene har det norske folket deltatt iherdig gjennom konseptet 'skyll, brett og stapp'. Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner.
Nå er det ikke lenger noe krav om å lage kubbe for å kunne vinne toppgevinsten.
Bruker over 600 millioner drikkekartonger i året
Det var blant kartongene samlet inn av Glåmdal Interkommunale Renovasjonsselskap IKS at den heldige vinneren ble trukket ut. Selskapet er ansvarlig for innsamlingsordningen i kommunene Eidskog, Kongsvinger, Sør-Odal og Nord-Odal, og er glade for å være med på å belønne flinke kildesortere.
– Dette er helt klart en hyggelig del av jobben. Både organisasjoner, bedrifter og privatpersoner som er flinke til å sortere og levere inn kartongene sine kan bli belønnet for miljøinnsatsen.
Miljøet som den virkelige vinneren
- Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bretter, og leverer inn kartonger, forteller Gunnar Moen som er ansvarlig for Returkartonglotteriet i Grønt Punkt Norge.
Grønt Punkt Norge sikrer og administrerer finansieringen av returordninger for drikkekartong. Gjenvinning av drikkekartong senker også avgiften som er lagt på drikkevareemballasje, noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.
– Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i bruk. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg som for eksempel som pizzakartong eller Cornflakes-esker, sier Moen.
Dette er Returkartonglotteriet
Visste du at…
Innsamlingsmålet for drikkekartonger er å oppnå så høy gjenvinningsgrad som mulig for å redusere miljøavgiften.