"Den nye beholderen er altfor liten" - Du har helt rett!


"Den nye beholderen er altfor liten" "Jeg kan vel bare ta ut deleveggen, alt havner da på samme plassen allikevel" "Dere kan bare hente den nye dunken, jeg har ikke matavfall jeg" "Alt går i ett i bilen og blir bare brent"
Det har etterhvert blitt mange kjente utsagn rundt de nye beholderne og om innsamling av avfall, du kjenner deg kanskje igjen i noen?
Ny lovgivning har gitt strengere krav til kildesortering
Endringer i avfallsforskriften har gitt nye og strengere krav til kildesortering, dette skal sikre at vi kildesorterer og materialgjenvinner mer av avfallet vi i dag produserer.
Vi er kjent med kildesortering av ulikt avfall fra før og vi er pålagt å ha innsamlingsløsninger for glass- og metall emballasje, papp, papir- og drikkekartong, husholdnningsplast/plastemballlasje, matavfall og tesktiler. For oss i Glåmdals-kommunene er det kildesortering av matavfall som nå står for tur.

"Det er altfor liten plass til restavfallet"
Men er den egentlig det?
I disse dager kjøres det ut nye beholdere til rest- og matavfall. Beholderen har samme totalvolum som restavfallsbeholderen du har hatt frem til idag. Beholderen deles av med en skillevegg, den har en side til restavfall (grått lokk) og en side til matavfall (grønt lokk).
En standard beholder er på 240L og den deles slik: ca 160L til restavfall og 80L til matavfall, altså ett totalvolum på 240L. Vi i GIR mottar en del henvendelser om at den nye beholderen er for liten, men i realiteten er både beholder og avfall akkurat det samme som tidligere. Det som derimot er en endring fra tidligere løsning, er at matavfallet nå skal skilles fra restavfallet ved å legges i egen, grønn pose, i egen del av beholderen.
Plassmangel i restavfallsbeholderen vil man oppleve ved manglende kildesortering, da stemmer det at det rett og slett ikke blir nok plass til alt avfallet. Og det er helt riktig - det skal ikke være plass til feilsortering!
Her er det derfor viktig at husholdningene er gode til å bruke de ulike kildesorteringsløsningene vi allerede er kjent med, slik som papp, papir og drikkekartong, glass- og metallemballasje og plastretur. Batterier og farlig avfall, samt større gjenstander kan leveres til gjenvinningsstasjonene. Tekstiler skal også leveres til innsamling på gjenvinningsstasjonene. Dette kan du lese mer om her!
Erfaringsmessig ser vi at plast og papir er store volumtyver, og da ofte som en del av restavfallet. Tenker du at du nå har fått for liten plass, ber vi deg ta en ekstra gjennomgang av restavfallet ditt, er alt du kaster virkelig restavfall eller kan det kildesorteres som noe annet?
Restavfall er det som er igjen når du har fjernet plast, papir, matavfall og glass og metallemballasje og annet avfall som kan materialgjenvinnes. Slik som f.eks tekstiler.


Renovasjonsbilene til GIR er utstyrt med 2 kammer. Det vil si at hele påbygget på bilen er utstyrt med en innvendig delevegg. Når mat- og restavfallsebholderen skal tømmes, henges denne i ett spor på bilen, da havner restavfallet på den ene siden og matavfallet på den andre. Når bilene så skal tømmes for avfall, tømmer de en og en side av gangen. Slik holdes matavfallet og restavfallet separert hele veien. Fargen på matavfallsposene har også en betydning for ettersorteringsarbeidet som skjer. Skulle noe allikvel havne sammen med restavfallet, er det lett å kjenne igjen de grønne posene og kan dermed sorteres ut manuelt.


God kildesortering er bra for både miljøet og lommeboka di. Det er mindre kostnader ved materialgjenvinning enn ved forbrenning av avfall. Behandlingskostnadene på restavfall er desverre svært høye og det koster mye per tonn vi behandler. Med en bedre kildesortering vil mengden med restavfall bli mindre, dette fører også til at kostnadene minsker og renovasjonsavgiftene vil bli mindre.
Vi har utført plukkanalyse på innsamlede beholdere, i hovedsak er dette beholdere som er samlet inn for at abonnenten ønsker større beholder. Vi valgte 3 tilfeldige beholdere og åpnet en restavfallspose fa hver. Resultatet av dette viser, desverre at vi har en lang vei å gå når det kommer til kildesortering.
Alle 3 posene inneholdt langt mer enn restavfall, og 2 av de innholdt også medisiner og batterier som igjen er direkte farlig. Batterier inneholder ofte restenergi som gjør at de kan kortslutte og i værste fall starte en brann. Medisiner skal leveres tilbake til apotek for destruksjon.
Hva skjer så videre med avfallet?
- Matavfallet omgjøres til våtgjødsel, kompost og biogass ved Mjøsanlegget Biogass AS
- Glass- og metallemballasje får nytt liv hos Sirkel Glass AS. Her blir emballasjen sortert, renset og foredlet for videre bruk.
-
Papp og papir fra privathusholdninger går til gjenvinning til produksjon av nytt papir og kartongemballasje. Papiret blir både til dopapir, avispapir og skrivepapir. Brukt bølgepapp selges videre til papirfabrikker både i Norge og i utlandet, og brukes deretter som råstoff i produksjon av ny emballasje og nytt papir. (Kilde: sortere.no)
-
Plastemballasje fra husholdningene leveres til ulike sorteringsannlegg. Her blir feilsorteringer og forurensninger fjernet og det sorteres etter ulike kvaliteter før de sendes videre til materialgjenvinning.
-
Restavfall er det som blir igjen når du har sortert ut alt som kan gjenvinnes til nye ting. Siden restavfallet ikke kan materialgjenvinnes eller nyttes som en del av kretsløpet, sendes dette videre til forbrenning. Det vil si at avfallet brennes for å produsere energi. Dette kan inkludere elektrisitet og fjernvarme.